INGYENES SZÁLLÍTÁS 50.000,-Ft feletti vásárlás esetén! l Telefonon hétköznapokon 9-15-ig vagyunk elérhetőek.
+36301283830 | ugyfelszolgalat@bijoelet.hu
JAVALLAT® - Mezei katáng 60 db
Támogatja a máj egészségét, növeli a zsíremésztéséhez szükséges epe mennyiségét, hozzájárul a fogyókúra sikeréhez és az egészséges testsúly megtartásához, támogatja a csontok és ízületek egészségét, prebiotikus és emésztőnedv-fokozó hatása segíti az egészséges emésztést, elősegíti a szív és az érrendszer egészségének megőrzését.
60 db SonicFine® instant gyógynövényport tartalmazó kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből
A mezei katáng egészségügyi hatásai:
1. Támogatja a máj egészségét, növeli a zsíremésztéséhez szükséges epe mennyiségét.
2. Hozzájárul a fogyókúra sikeréhez és az egészséges testsúly megtartásához.
3. Támogatja a csontok és ízületek egészségét.
4. Prebiotikus és emésztőnedv-fokozó hatása segíti az egészséges emésztést.
5. Elősegíti a szív és az érrendszer egészségének megőrzését.
A mezei katáng keserűanyagai fokozzák a gyomornedv-elválasztást és az epefolyadék-kiválasztását. Amikor a nyelven és a száj nyálkahártyán elhelyezkedő ízérző receptorok keserű ízt érzékelnek, a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül reflexesen fokozzák a nyál-, a gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, összehúzódásra késztetik az epehólyagot. A keserűanyagok emellett fokozzák a bélperisztaltikát is. A javuló emésztés miatt nem jelentkezik az étkezés utáni fáradtság, tompaság.
A májzsugor (májcirrózis) egy krónikus betegség, mely a májsejtek egy részének funkcióvesztésével jár. Az egészséges szövetekre hárult fokozott funkcióellátás miatt a vérben emelkedik a májenzimek szintje. A Fitomedicína című szakfolyóirat egyik tanulmányában egy indiai népi gyógyászatban májvédőként használt katáng tartalmú gyógynövénykivonatot vizsgáltak. Több mint 500 regisztrált májcirrózisos beteg közül kiválasztottak 36 főt (21-76 évesek), ebből 18-an gyógynövényes, 18-an placebó kezelést kaptak 6 hónapon keresztül. A májértékeket a vizsgálat kezdetekor és végén rögzítették. Kimutatták, hogy a katáng tartalmú gyógynövénykivonat hatására csökkent a vér májenzim tartalma (Fallah Huseini és munkatársai kutatása).
A katáng gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint. Az inulin gyümölcscukor egységekből felépülő poliszacharid, elfogyasztását követően nagyrészt emésztetlenül jut el a vastagbeleinkig. Emiatt nem emeli a vércukorszintet, ugyanakkor a bélbaktériumainknak tápanyagként szolgál (prebiotikum).
Kanadai kutatók gyerekek esetében vizsgálták a katánggyökeréből kivont inulin hatását. A kísérletben 42 túlsúlyos vagy elhízott 7-12 éves gyerek vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik felük katángkivonatot, a másik pedig placebót kapott 16 héten keresztül. A vizsgálat eredményei a következők lettek: a napi rendszerességgel katángkivonatot fogyasztó gyerekek testtömege 3,1 százalékkal, testzsír mennyisége 2,4 százalékkal csökkent (a placebocsoportban ugyanakkor növekedett). A gyulladást jelző interleukin-6 szintje a kiindulási értékhez képest a katángkivonatot fogyasztó csoportban 15 százalékkal csökkent (a placebocsoportban 25%-kal nőtt) a kiindulási állapothoz képest. A vér trigliceridszintje szintén jelentősen, 19 százalékkal mérséklődött a katángcsoportban. Szintén sokat javult a bélflóra összetétele, a katángkivonatot fogyasztóknál nőtt a bifidobaktériumok mennyisége. (Nicolucci és munkatársai kutatása)
Dél-Afrikai kutatók több, mint 100 katánggal végzett laboratóriumi és állatkísérletes tanulmányátfogó elemzése alapján javasolják a cukorbetegeknek a katáng alkalmazását. A katáng hatóanyagai egyszerre több módon érik el hatásukat, amivel a cukorbetegek vércukorszintjét normalizálja. Több hatóanyaga az izomsejtek cukorfelvételét is növeli, továbbá elősegítik az inzulin termelődését. Több úton kifejtett hatása miatt a mezei katáng fogyasztását a cukorbetegség rövid és hosszú távú kezelésére is ajánlják (Street és munkatársai kutatása, Ghamarian és munkatársai kutatása).
Az amerikai BMC Izom-csontrendszeri Rendellenességek (BMC Musculoskelet Disord) című szakfolyóiratban megjelent vizsgálatban olyan 50 év feletti személyek (40-en) vettek részt, akik ízületi kopás okozta térd- vagy csípőízületi fájdalomtól szenvedtek. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik felük napi 3-szor 600 mg katángkivonatot, míg a többiek placebót kaptak. A tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a 3 hónapon keresztül a napi 3-szor szedett 600 mg katánggyökér-kivonat hatására jelentősen csökkent a betegek fájdalma és ízületi merevsége. (Olsen és munkatársai kutatása).
Amerikai kutatók a katángnak a bélflóra változására és immunrendszere gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a 4 hetes katángkezelést követően a megváltozik a széklet összetétele, a vastagbélben növekszik az egészséges bélflórát biztosító bifidobaktériumok aránya. (Grieshop és mukatársai kutatása).
Egy Dél-Afrikai összefoglaló tanulmányban megállapították, hogy a katáng magja és levele számos betegséget okozó baktériumot (elsősorban a szájban megtelepedőket) képes elpusztítani. Gyökerének kivonata pedig kórokozó gombák ellen hatékony (Street és munkatársai kutatása).
Török kutatók állatkísérletben vizsgálták, hogy van-e a katáng gyökerének gyomorfekély-ellenes hatása. Az állatokat 4 csoportba osztottak, negyedük katángot, negyedük sima vizet, míg a további két negyed két különböző, ismert hatásmechanizmusú fekélyellenes gyógyszert kapott. A kezelés végén az állatok gyomrát megvizsgálva semmilyen elváltozást (hámhiány, gyulladás, ödéma) nem tapasztaltak a katánggal kezelt csoportban. A vizet fogyasztó kontroll csoportban az említett tünetek mind jelentkeztek (Gürbüz és munkatársai kutatása).
A katáng nemesített változatából, a gyökércikóriából pörköléssel koffeinmentes pótkávét is készítenek. Pécsi kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a cikóriakávénak van-e szív- és érrendszeri védő hatása. Egy előzetes klinikai tanulmányban 7 egészséges önkéntes kapott napi 3 dl cikóriakávét. A vizsgálat végén vérmintáikat elemezték, mely alapján egyértelműen csökkent a vérsűrűségük. A véralvadási folyamatok megindulásának gátlásáért, továbbá a gyulladáscsökkentő hatásért is a polifenolos hatóanyagok (kávésav) a felelősek (Schumaher Edit és munkatársai kutatása).
A mezei katángnak nem csak gyökerét, hanem virágát, magját és levelét is használták gyógyászati céllal. Máj és szív betegségekre, és székrekedés kezelésére használták.